Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Záruby, Čelo a Veterlín cez Ostrý kameň

Diskusná téma K článku: Záruby, Čelo a Veterlín cez Ostrý kameň

Malé Karpaty, ako i názov napovedá, sa nemôžu popýšiť veľkou nadmorskou výškou či závratnými prevýšeniami. Dokonca na niektoré z najvyšších vrcholov nevedie ani turistická značkovanná trasa. To však neznamená, že by turistovi nemali čo ponúknuť. Vybrali sme sa teda odkliať Veterlín a Čelo, dvoch bratov, čo by kameňom dohodil od najvyšších Zárub.

Dzakomoo

staré známe "zakázané ovocie chutí najlepšie" sa aj tu potvrdzuje. Trasa Čelo - Veterlín je naozaj krásne miesto. Ale aj Ostrý kameň stojí za to navštíviť, je to pomerne nenáročné na výstup a pritom výhľady sú tam úžasné :)

SCHROJF

Trosku nechapem...ako sa tu moze objavit clanok,ktory verejne obhajuje a tym padom navadza na chodenie mimo znackovych tras v Malych Karpatoch!!!

Lubo

Sa s tym zmier, takych clankov bude len pribudat!
Nebudeme papazskejsi nez papez a tvarit sa, ze zijeme inde ako skutocne zijeme. Treba dokumentovat a popisovat tieto lokality. Pri absencii spolocenskej objednavky na ochranu prirody ( hiking.sk/…/ochrana_prirody_j… ) a pri neschopnosti alebo nevoli uradov presadzovat verejny zaujem raz budu taketo clanky mozno jedinou spomienkou na unikatnost tychto lokalit.

Pre uplnost, v CHKO je vo vseobecnosti pohyb mimo TZT povoleny s vynimkou maloplosnych chranenych uzemii (rezervacie). Za predoslej vlady sa vsak uvazovalo o povoleni vstupu turistom do rezervacii. Prebehla odborna diskusia a odpor prejavili najma polovnici, ochranari s tym problem nemali. Z toho vyplyva, ze turista nie je problemom ochrany prirody na Slovensku. No a ostatne dovody nas zaujimat nemusia, lebo zakon o lesoch dava vsetkym obcanom pravo na lesne pozemky vstupovat a vlastnikom prikazuje tento vstup strpiet. To, ze si polovnici alebo ini nieco viac ci menej uspesne prelobuju, to nam moze byt sumafuk.

Takze spocitane a podtrhnute - clanky o lokalitach mimo znaciek budu na HIKING.SK pribudat. Kazdy si pritom moze vziat z clanku co chce - niekto vdaka nim virtualne nazrie do lokalit, kam nepojde, iny to vezme ako tip. To je na kazdom cloveku, aby sa rozhodol. Ani Barabasa sa nikto nepyta, ci mal alebo nemal povolenie na filmovanie v konkretnej lokalite. Rovnako nikto neodbachne svojho dlznika len preto, ze to videl v televizii.

Knor

Ahoj Lubo,

Tato trasa ide aj cez maloplosne chranene uzemie. Beruc v uvahu Tvoje vysvetlenie, znamena to, ze redakcia hikingu.sk upustila od upozorneni, ktore sa davali na koniec clankov?

P.S. Ja s tym problem nemam, moj nazor je, ze rezervacie sa maju vyhlasovat na zamedzenie ekonomickej cinnosti v danej oblasti, nie na zamedzenie vstupu turistom. Len sa pytam, ci prichadza k zmene a od redakcnych poznamok pod ciarou sa upusta (to iste sa tyka Horsianskej doliny).

Lubo

Martin,
celkom dobre vieme, kadial trasa vedie, lokalitu mnohi z nas velmi dobre poznaju :-). Na konci clanku sme upozornenie zamerne vypustili, aby sme neupriamovali pozornost hnidopichov na to, ze tento clanok je vhodne bojove pole pre ich "svatu klavesnicovu vojnu".

Podobne budeme postupovat a nadalej. Samozrejme, kazdy pripad treba posudzovat samostatne a su lokality, ktore zverejnovat nebudeme. Tyka sa to najma cennych lokalit v narodnych parkoch.

Knor

Vsak aj ja som tam uz bol :-).

Inak, prihovoril by som sa za to, aby sa take poznamky stratili uplne :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum