Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kamniške Alpe – Ojstrica a Turska gora

Diskusná téma K článku: Kamniške Alpe – Ojstrica a Turska gora

V Slovinsku som kedysi dávno strávila pol roka na študijnom pobyte. Odvtedy mám pre slovinské hory veľkú slabosť. Viackrát som turistikovala v Júlskych Alpách a rada sa vraciam aj do Kamnických hôr (Kamniške Alpe). Keďže Matúš ich ešte nemal možnosť zažiť, naplánovala som v jeden predĺžený víkend výlet práve sem. Mali sme tesne po svadbe, tak sa často smejeme, že to bola naša prvá svadobná cesta.

Bazin

krasne foto, precitane na jeden nadych!

Knor

Wow, akurat sa do Kamniskych Alp chystam. Ale zapadnejsie (Kocny, Ledninski vrh a tak). Inac, predvlani som siel spociatku velmi podobnu trasu ako Vy. Start dom Planincev, rovnakou cestou na Ojstricu aj dalej, akurat som vybehol na Planjavu a 1. noclah v Kamniskom sedle. Podvecer z nej bolo v dialke vidno svetla Ljubljany. Super. Dalsi den cez Kotlici - tiez som tam nefotil, no preto lebo ma to nenapadlo. Len som oci pucil. Je to asi najkrajsia cast hrebena. Nato Turska Gora, Skuta, Dolgi hrbet, Grintovec, Dolska Skrbina a popod Kocny do Ceskej Koce. Tam som spal druhu noc. Nadherna chata. Treti den navrat k domu Planincev cez Zrelo, Prag (narocnejsie oferatovane klesanie) a okolo vodopadu Rinka. Nato navrat domov.
Tiez snivam o vystupe na Rinky, viem vsak, ze je to narocne. To teraz asi nespravim.

Muska

Impozantné! Asi idem lámať Evku na Slovinsko :)

PaliT

Parádne. Tieto hory veru stoja za hriech...

Adushka

Čaute, vďaka zatiaľ za super komentáre. Tu je jeden môj starší článok o Kamnických Alpách. Kedysi som šla trasu Krvavec - Cojzova koča - Grintovec - cez Slema a Turski zleb na Okrešelj - Savinjske sedlo - Kranjska koca - tiez cez Zrelo na Cesku kocu a dole k Plansarskemu jazeru. Tiez to bolo vtedy pekne, akurat ze kazdy den nas zastihla nejaka burka.. :) Inak za fotky ďakujem môjmu mužíčkovi, musím ho ešte pridať do článku, ako ich autora :)

MatusM

Pekne Aďka.
Ešte doplním k tomu môjmu odskočeniu si na Skutu - od Turskej Gory vyzerala veľmi lákavo, 3. najvyšší vrchol pohoria s výškou 2532m.

Chodník k úpätiu stúpa len minimálne, no následne sa lezie takmer kolmom hore do skaly najmä po kovových kolíkoch, kramliach a voľne.
Ferratový set mi bol nanič, niet sa tam o čo istiť, treba len pozorne liezť. Istiace prvky miestami dosť rednú, priamoúmerne to redlo aj vo mne. Neviem, aký stupeň voľného lezenia to bol, ale jeden z 3 psychicky najnáročnejších, čo som prešiel. Zopár fotiek je tu vo verejnom albume:
facebook.com/…/media_set?set=…
V najťažších miestach som na fotenie veľmi nemyslel. Mal som málo vody, no zachránilo ma topiace sa snehové pole na úpätí hory, je to vcelku spoľahlivý, bohatý zdroj. Prehánky som nemal.

Celkovo to bol super zážitok, ale za mokra by som tam radšej voľne neliezol.

.. ešte k Turskému žľabu - horná časť je naozaj o držku, na to fakt nezabudnem :-)

Milan_ke

Mam rad clanky, ktore vo mne dokazu vytvorit zdanie, ze som priamo na mieste. Tu je to nwvyse doplnene aj velmi peknymi fotkami.

k feratam: vedeli by ste ohodnotit ich narocnost? (C-D ?)

Edy29

pekne foto a polarizak ich vylepsil.

Knor

Zdravim,
Feraty v Slovinsku nie su nijako extra narocne. Su to zvacsa B/C, na tejto trase mohlo byt cosi k C. Ich specifikom je, ze maju vela kolikov a lano len tensie, pricom nie je upevnene tak na fest, ako v Rakusku. Nebezpecne je skor to, ze su vedene obcas dost exponovane. V Kamniskych Alpach som zatial na najnarocnejsie miesto narazil pri schadzani do Okreselj spod Riniek. (Chodnik na Skutu mi neprisiel nijako extra narocny, to zubate sedlo okolo Kotlici sa mi zdalo nebezpecnejsie. Ale moje hodnotenie je subjektivne.)

Adushka

Veď to, istenia je málo a exponovaných miest dosť, čiže Kamnické Alpy sú dosť na morál a ferratový set v tomto prípade nepomôže :)

MatusM

Jasné, dá sa súhlasiť, tá náročnosť na Skutu bola skôr v tom, že to bolo takmer bez lana, iba kramle a niekedy tak poredšie. Pomedzi ne bolo treba občas pár záberov preliezť len tak, naverímboha. Alebo skôr naverímskale. A ja osobne nemám to naverímskale veľmi vypestovené, inými slovami bál som sa.

Daulagiri

Tento článok je opäť takým turisticko - čitateľsko - fotografickým pohladením ako vždy od Adušky :-)
Skutočne absolútne podmanivý kraj a túra sviežo opísaná, putoval som s vami. Veľmi sa mi páči hlavne fotka č. 17: idylické zelené trávnaté Kamnické sedlo s chatkou v obklopení divých skalných hôr. No proste rozprávka !
K článku sa určite ešte vrátim, ale najradšej by som sa tam vybral.
P.S. ako sa dohovárate na tých chatách ?

Adushka

Maťo, vďaka za milé slová :) V Slovinsku sa dohovárame zmesou slovinčiny (čo si ešte matne pamätám z minulosti), angličtiny a slovenčiny.. nikdy nebol problém :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum