Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Orientačná tabuľa v NP Thethi
Orientačná tabuľa v NP Thethi Zatvoriť

Extra Turistické značenie – Albánsko

V našom seriáli článkov o turistickom značení začneme s "A" ako Albánsko. Balkánska krajina síce nepatrí medzi typické turistické destinácie, ale o to hodnotnejšia je informácia o systéme značených trás v monumentálnych albánskych horách.

Pohoria
Albánsko (Shqipëria): Prekliate hory (Prokletije / Bjeshkët e Nemuna)
SHOCart mapy
mapsofbalkan.com/…/17
albanianchallenge.org/maps/
Dalšie info
stazeibogaze.info/albanija/
waymarkedtrails.org/sk/

Jednotný systém turistického značenia chodníkov v krajine neexistuje a taktiež TZT nie je bežnou súčasťou v albánskych horách. Ale je jedno pohorie, kde sa so značenými chodníkmi stretneme. Jedinou oblasťou so značkami je pohraničné pohorie Bjeshkët e Nemuna na pomedzí Čiernej Hory, Kosova a Albánska. Doslovný preklad názvu sú Prekliate hory (čiernohorsky ako Prokletije). Pár rokov dozadu bola vyznačená sieť TZT v oblasti Národného parku Thethi na severe Albánska.

Značky

Naprieč celým horstvom Prokletije vedie okružná magistrála, ktorej absolvovanie trvá niekoľko dní a prechádza cez Čiernu Horu, Kosovo a Albánsko. Maľované značenie je veľmi podobné stredoeurópskemu systému TZT formou pásových značiek. Tvorí ho červený stredový pás s postrannými dvomi bielymi pruhmi. Častokrát je doplnené hrotom, ukazujúcim smerovanie trasy.

Smerovníky

Rázcestia sú opatrené smerovými tabuľkami. Hlavná magistrála má osadené plechové tabuľky na kovovej tyči na spôsob alpského značenia. Rovnaké rázcestníky sa používajú v susednej Čiernej Hore v NP Prokletije. Smerová tabuľka obsahuje nasledovné údaje:
- cieľ cesty,
- vzdialenosť bodu v kilometroch,
- vzdialenosť bodu v hodinách,
- náročnosť trasy (čierna bodka-ťažká, červená bodka-stredne ťažká, modrá bodka-ľahká).

Turistické mapy

Keďže značené trasy sú skôr výnimkou, taktiež klasické turistické mapy sú veľkou zriedkavosťou. Existuje papierové vydanie máp z okolia Theth a z okolia Valbonë v mierke 1 : 50 000. Pre Prekliate hory sú dostupné turistické mapy z čiernohorskej produkcie, kde je zobrazená albánska i čiernohorská časť horstva. Prehľad dostupných kartografických diel o krajine nájdete na www.mapsofbalkan.com.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ostatné značenie

Obľúbené výstupové cesty alebo frekventované trasy bez maľovaného značenia sú "označené" pomocou kamenných mužíkov (naukladané kôpky kamenia) vo forme pyramídy. Tzv. mužíci uľahčujú orientáciu v neprehľadnom teréne, kde nie je viditeľne vyšliapaná cesta. Zväčša v skalnatom teréne či suťoviskách. Zaujímavosťou je presah turistických chodníkov, ktoré vychádzajú v Čiernej Hore a vedú na atraktívne vrcholy Prekliatych hôr v pohraničnom pásme (Maja e Jezercës/Maja Jezerce; Kollata e Keqe/Dobra Kolata; Kollata e Mirë/Zla Kolata), kde sa využíva čiernohorský (bývalý juhoslovanský) systém značenia na území Albánska napriek tomu, že legálne prekročiť čiernohorsko-albánsku štátnu hranicu v horách oficiálne nie je možné. Turistické značenie v bývalých krajinách Juhoslávie si priblížime v samostatných článkoch.

Na záver treba spomenúť, že v Albánsku poľahky trafíte k turisticky atraktívnym cieľom vďaka typizovanému dopravnému značeniu (hnedé tabule), ktoré sú okrem albánčiny uvádzané tiež v angličtine a doplnené piktogramom či jednoduchým obrázkom.

Systém turistického značenia v ďalšej krajine si priblížime o týždeň.

Súvisiace články

Turistické značenie – Bosna a Hercegovina
Turistické značenie – Bulharsko
Turistické značenie – Česká republika
Turistické značenie – Fínsko
Turistické značenie – Chorvátsko
Turistické značenie – Maďarsko
Turistické značenie – Rakúsko
Turistické značenie – Škótsko
Slovensko:
Turistické značenie – Slovensko
Pomenované TZT na Slovensku
Zaistené turistické trasy
Sezónne uzávery turistických trás

Seriál Turistické značenie doma a vo svete » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie