Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Modrá značka s hubami na strome nad chodníkom v údolí Rokytné (Boskovická brázda) (autor foto: Martin Knor)
Modrá značka s hubami na strome nad chodníkom v údolí Rokytné (Boskovická brázda) (autor foto: Martin Knor) Zatvoriť

Extra Turistické značenie – Česká republika

Sieť značených chodníkov v Českej republike je považovaná za jednu z najhustejších a najlepších v Európe. Prvé značené turistické trasy vznikali v okolí Prahy v roku 1889. V súčasnosti sú pre peších turistov k dispozícii trasy v celkovej dĺžke viac ako 38 500 kilometrov.

Pohoria
Česká republika
SHOCart mapy
mapy.cz/turisticka

Značky

Turistické značky sú pásové s bielymi vodiacimi pruhmi a so stredným pruhom v jednej zo štyroch základných farieb, červenej, modrej, zelenej a žltej. Tak ako u nás, štandardná veľkosť značiek je 10 x 10 centimetrov, pričom tvar značiek upravuje norma ČSN 01 8025 : 1989. Okrem pásových značiek sa v okolí významných turistických stredísk (napríklad kúpeľných miest) používa miestne značenie, ktoré má opäť podobnú formu ako u nás. Chodníky vo vyšších pohoriach (napríklad v Krkonošiach) dopĺňa zimné tyčové značenie.

Smerovníky

Smerovníky majú rovnaký tvar a obsah ako na Slovensku. Jediným podstatným rozdielom je uvádzanie vzdialeností v kilometroch a nie v hodinách. Po prevrate sa začali smerovníky dopĺňať tabuľkou, na ktorej je uvedený sponzor značenia.

Chodníky

Na rozdiel od Slovenska, väčšina turistických trás vedie po lesných cestách a nie po chodníkoch. Z toho dôvodu na turistickej trase obyčajne stretnete veľa cyklistov (často ich býva oveľa viac ako peších turistov). Viacero chodníkov vedie cez rašeliniská a vtedy sú chodníky aj v dĺžke viacerých kilometrov drevené (príkladom je Červené Blato na Českobudějovicku, Božídarské rašeliniště v Krušných horách, okolie Jizery v Jizerských horách, či rašeliniská v Krkonošiach). Podobne ako na Slovensku, v posledných rokoch vzniklo na území Českej republiky množstvo náučných chodníkov, ktoré poskytujú zaujímavé informácie, majú však “jepičí život”.

Turistické mapy

V minulosti vychádzali turistické mapy v mierke 1 : 100 000, ktorých veľkou výhodou oproti slovenským mapám bol podrobný vlastivedný obsah na rube. V súčasnosti sú k dispozícii podrobnejšie mapy od rôznych firiem. Voľne prístupná online turistická mapa, avšak značenie na nej nie je aktualizované tak promptne ako u nás na mape turistickaMapa.sk. Párkrát sa mi stalo, že som chcel ísť podľa internetovej mapy, avšak v teréne boli trasy značiek preložené, zväčša kvôli vodou odplaveným mostom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ostatné značenie

Okrem chodníkov pre peších turistov sú v Českej republike vyznačené lyžiarske trasy (s oranžovými vodiacimi pásmi a rozmerom značky 10 x 10 cm), cyklotrasy (s nažltlými vodiacimi pásmi a rozmerom značky 14 x 14 cm) a najnovšie jazdecké trasy (s rozmerom značky 10 x 10 cm, kde sa v bielom poli nachádza farebný kruh).

Záver

Turistika v Českej republike sa líši od turistiky na Slovensku najmä v tom, že na trase v podstate každý deň pôjdete cez nejakú obec či mestečko, kde si môžete doplniť zásoby. Z toho dôvodu nepotrebujete so sebou ťahať veľa jedla. Druhou odlišnosťou je množstvo kultúrnych pamiatok, ktoré sú obyčajne veľmi dobre vyznačené. Tieto sa obyčajne nachádzajú priamo na trase, netreba k nim schádzať hlboko do dolín či ďaleko od turistických trás, ako na Slovensku.

Zdroje informácií:

Turistické značení Klubu českých turistů
Turistické značení v Česku a na Slovensku

Súvisiace články

Turistické značenie – Albánsko
Turistické značenie – Bosna a Hercegovina
Turistické značenie – Bulharsko
Turistické značenie – Fínsko
Turistické značenie – Chorvátsko
Turistické značenie – Maďarsko
Turistické značenie – Rakúsko
Turistické značenie – Škótsko
Slovensko:
Turistické značenie – Slovensko
Pomenované TZT na Slovensku
Zaistené turistické trasy
Sezónne uzávery turistických trás

Seriál Turistické značenie doma a vo svete » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie